16 de gener 2007

L'Escala, la cuina de l'Empordà


Quantes coses importants no han passat al voltant d’una taula al llarg de la història? Tractats, acords de pau, peticions de mà, reconciliacions, grans passions... I és que la nostra cultura va lligada amb la gastronomia. Quantes vegades no hem tancat un tracte amb un bon dinar? O hem acabat una feina tot menjant? Som mediterranis i ens agrada assaborir la bona cuina. I amb això no vull dir que els que no pertanyin a aquestes latituds no els interessi el bon menjar, però no totes les cultures paren el seu ritme diari de treball per entaular-se. En canvi aquí, aquest és un costum que majoritàriament ens resistim a perdre.
Sembla doncs, que a l’Escala d’aquesta deliciosa tradició n’hem fet una estesa professió, perquè és un dels municipis de l’Alt Empordà amb una oferta més diversa. Té un conjunt de restaurants que fan les delícies dels comensals. Una de les ofertes més bones i variades, amb cartes i menús que ens desperten la gana. Propostes elaborades, cuidades, i dutes a taula amb tota l’estima del món. On s’hi descobreixen una mar de sabors i contrastos. On acostumem a trobar el nostre producte estrella, la marca de la casa, l’Anxova de l’Escala.
Així doncs, des de l’Ajuntament només podem fer una cosa, donar recolzament a aquesta gran iniciativa privada que converteix l’Escala en la cuina de l’Empordà; que designa aquesta vila marinera en el restaurant per excel·lència, per les moltes i variades formes que pren, acurades i delicioses, totes i cadascuna d’elles, a la seva manera. Podria fer una llarga llista de noms; però, injustament, me’n deixaria molts altres.
Ja que el món s’ha rendit als peus de grans cuiners, ja que molts busquem a la taula petits plaers de sabors infinits, fem bandera del nostre patrimoni gastronòmic que ens defineix com a poble i com a cultura. Perquè fins i tot el plat més senzill i tradicional de la nostra cuina, un pa amb tomata amb anxoves, pot convertir-se en un èxtasi pels sentits si s’hi ha sabut trobar el punt just de suavitat i salabror.
Per tant, exportem al món aquesta qualitat. Convidem als nostres veïns a descobrir aquesta vessant i gaudim-ne també nosaltres mateixos. Deixem que el municipi i els seus representants siguin els millors amfitrions de les virtuts culinàries de la nostra taula i dels seus artistes.
Ensenyem, promocionem, convidem a tothom a participar d’aquesta festa. Nosaltres, l’Ajuntament, també ho farem, portant i redescobrint l’Escala al món.


*Article publicat al setmanari Empordà el 16 de gener de 2007.