27 de març 2007

Joan Massanet, reconeixements a l’Escala i Nova York


Aquests dies està despertant molt d’interès la iniciativa “Made in Catalunya”, que promou l’Institut Ramon Llull als Estats Units i que promociona la cultura del nostre petit país a Nova York.
L’Escala també està present a aquest aparador mundial amb alguns artistes vinculats a la població. Així doncs, fa uns dies Lou Reed, Laurie Anderson i Patti Smith van llegir versos de poetes catalans, entre els quals hi havia els d’Enric Casasses.
Un dels eixos d’aquesta mostra catalana es pot visitar al Metropolitan Museum of Art de Nova York. Es tracta de l’exposició “Barcelona & Modernity: from Gaudí to Dalí”, on s’hi exposen més de tres-centes obres d’art catalanes que van de finals del segle XIX, fins a la meitat del XX. Els novaiorquesos poden contemplar peces de diferents èpoques, com la Renaixença, el Modernisme, el Noucentisme, les Avantguardes i la Guerra Civil.
En aquesta important mostra trobem dos noms relacionats amb l’Escala: Josep Puig i Cadafalch i Joan Massanet. El primer va ser el promotor del descobriment d’Empúries ara aviat farà cent anys i forma part de l’exposició per la seva obra arquitectònica a Barcelona. El segon, Joan Massanet, va ser pintor, farmacèutic i alcalde escalenc, encara que va néixer a l’Armentera. Aquest personatge polifacètic va ser un altre dels exponents del surrealisme empordanès, corrent liderat pel genial Salvador Dalí.
El reconeixement de Joan Massanet en el panorama internacional (mostra novayorquesa), estatal (exposició al Museo Reina Sofía de Madrid), i català ens reafirma en la nostra intenció de donar-li el valor que es mereix, de forma permanent, creant la “Galeria Massanet”, ubicada a un dels baixos amb volta de l’Alfolí de la Sal, un cop hagi estat degudament restaurat.
Si bé aquesta sala no podrà exposar massa obra de titularitat pública, preveu comptar amb sessions temporals de peces privades. I a més, també acollirà la “poètica” de la pintura, és a dir, el procés previ i a l’entorn de la creació de les obres, els esbossos, el “making off” de la pintura.
Així doncs, la voluntat de l’Ajuntament és portar a terme aquesta iniciativa per l’artista, pel municipi i per la seva gent, perquè representarà un afegit cultural més, i un altre atractiu turístic per la vila.

*Article publicat al setmanari Empordà el 27 de març.