04 de juny 2007

UN PACTE SENSE CONDICIONS

Superat el xoc inicial i la reacció que se’n desencadena. Un cop acceptats els resultats de les eleccions, després de fer autocrítica i valorar la decisió de la ciutadania; cal adaptar-se als nous temps i mirar endavant.

El següent pas que ens toca viure és l’elecció de l’alcalde el proper 16 de juny. Encara que en alguns municipis, les combinacions aritmètiques permetin que l’alcaldia no recaigui en la llista més votada, aquest no serà el cas de l’Escala. Ja que per higiene democràtica creiem que al capdavant de l’Ajuntament cal que hi estigui el número u del partit que ha obtingut més reconeixement a les urnes. Així doncs, partint d’aquesta base, el dia de la investidura la nostra posició pot oscil•lar entre el vot positiu i el vot en blanc. Però en cap cas no serà contrari a aquesta postura, ja que tampoc no hem fet cap moviment per portar endavant un pacte de minories.

Per tot això, CiU deixa pas en aquesta carrera municipal a la llista més votada, perquè sigui ella qui prengui el lideratge en el futur govern municipal, ja que així ho han demanat els ciutadans amb el seu vot a les urnes.

En aquest punt del camí, creiem que hi ha dues possibles sortides: per una banda, dimitir amb honorabilitat davant la pèrdua de vots i de regidors, oblidant-se de tota la feina feta al llarg dels anys; o bé seguir assumint les responsabilitats que es van adoptar i exercir-les, ja sigui fent oposició o col•laborant amb el govern.

La voluntat de CiU és clara, ens oferim a seguir treballant per la vila de la mateixa manera com ho ha fet fins ara el nostre soci de govern, que és qui ha guanyat les eleccions. Si fem memòria recordarem que nosaltres li vàrem estendre la mà quan la representació de regidors era la mateixa però a la inversa (6 a 3), i encara s’hagin repetit els resultats, som conscients que la situació no és del tot idèntica. Per això oferim un pacte de govern sense condicions i amb retribució zero. Per què? Per seguir treballant per l’Escala i continuar-li aportant l’estabilitat que li poden oferir les dues forces més votades.

Si fins al moment aquesta suma de partits ha resultat profitosa per la vila, no entendríem que ara que s’han invertit els papers aquesta postura es desintegrés per una mera tàctica partidista. Sobretot tenint en compte que els nostres programes no disten gaire després de treballar gairebé tres anys junts en el govern que liderava CiU.

* Article publicat al setmanari Empordà el 5 de juny de 2007