19 de juny 2007

VOT EN BLANC

Dissabte passat a l’Escala es va tancar un cicle de dotze anys de govern de CiU. Es va finalitzar una etapa de treball intens, de procurar per l’interès general, de transparència, de direcció per valors... per començar-ne una altra.
La grandesa de la democràcia permet que cada quatre anys els ciutadans examinem els nostres governs i a través del vot fem sentir la nostra veu. En aquesta ocasió l’Escala ha demanat un canvi, s’ha decantat cap a d’altres opcions.
Tot el respecte i la submissió que sentim vers al nostre sistema polític fa que acceptem i no vulguem alterar la voluntat del poble i que per això no haguem buscat una altra combinació que aritmèticament permeti un govern diferent on no hi hagi lloc per a la llista més votada.
En l’acte formal d’investidura de dissabte passat vàrem ser conseqüents amb el nostre posicionament. I després de votar en la investidura vàrem fer una explicació de vot, del nostre posicionament a l’acte.
Entenent que ha de governar la vila el partit més votat, acceptant els resultats de les eleccions; però demostrant el nostre desconcert pel canvi d’actituds que han provocat els resultats electorals. D’aquesta manera, per respecte al mapa representatiu, i en protesta als objectius que han deixat de treballar per l’interès municipal, els regidors de CiU vàrem votar en blanc. Hauríem pogut fer ús d’altres opcions. Ens hauríem pogut votar a nosaltres mateixos, com van fer el PSC, ERC i IC-V ara fa quatre anys. Però aquesta opció hauria desvirtuat el nostre discurs.
Ens hauria agradat votar al PSC, si aquest partit hagués tingut una actitud de correspondència igualitària al tracte que va rebre quan la situació era la mateixa però a la inversa. Aquesta és l’opció que hauríem recolzat si haguéssim arribat a un acord de govern, sense condicions, i sense l’exclusió d’altres formacions. Una entesa que comptaria amb la representació d’un major nombre de voluntats. Hauríem recolzat la posició que mantenia el PSC abans de les eleccions. Una voluntat que ha desaparegut quan s’ha convertit en la força més votada. Un canvi que ens situa a l’oposició. Una posició que exercirem amb cortesia, elegancia, honestedat. De forma reflexiva, rigurosa, i dedicada. Com sempre hem fet posarem per davant de tot els interessos de l’Escala i dels escalencs, per damunt dels beneficis partidistes i personals. I a diferència del que han fet d’altres.
Abans d’acabar vull felicitar els nous regidors i donar l’enhorabona al nou alcalde. Vull donar-li ànims per treballar molt pel futur l’Escala, perquè és el mateix que farem nosaltres, des d’una altra posició.

*Article publicat al setmanari Empordà el 19 de juny de 2007.

18 de juny 2007

PA PER AVUI, GANA PER DEMÀ?

Enguany, el període que va de les eleccions a la constitució dels ajuntaments ens ha deparat moltes sorpreses. Anades i vingudes, neguits, ofertes, transaccions i pactes. A l’Alt Empordà n’hem vist de tots colors i Figueres, Castelló d’Empúries i Roses a aquestes alçades encara no s’han definit del tot.
De tota manera, les tendències que dibuixen ens fan pensar que s’esberlarà el principi en què governa la llista més votada.
El cas de Castelló d’Empúries, per exemple, serà objecte d’estudi de la comissió antitransfuguisme de què formo part. El punt de mira no es centra en la persona que abans de recollir l’acta de regidor, ha deixat les sigles amb les que es va presentar a les eleccions; sinó des de la perspectiva dels partits. Perquè la postura presa, encara que sigui legal, no és legítima. I amb aquest pas han incomplert el pacte antitransfuguisme entre partits.

Però aquest no és el cas de l’Escala, on sí que governarà la formació més votada. Encara que no les més votades, tal i com els vàrem oferir. Perquè tot i que vam manifestar la nostra predisposició a seguir endavant amb el pacte, encara no n’hem rebut cap resposta formal. En canvi, hem conegut de la mà dels mitjans de comunicació el pacte que el PSC pensa establir amb ERC, una entesa oberta a d’altres formacions.

Aquesta aliança ens genera un seguit de preguntes, de dubtes, per les postures que es varen prendre en campanya. En aquell moment el PSC va dir que defensava el pacte amb nosaltres, amb CiU. Potser perquè no pensava guanyar? Per altra banda la unió entre PSC i ERC és opaca, ja que no han fet públic quin programa han acordat tirar endavant, sobretot si tenim en compte que fins fa ben poc mantenien posicions antagòniques respecte a molts projectes: les ubicacions del pàrquing soterrat i la biblioteca; el PEMU del Nucli Antic, o la requalificació de l’illa de cases de la fàbrica de l’esperit (davant la benzinera). Em pregunto com ha quedat tot això si mantenien postures contràries? Aquests aspectes importants per l’interès general de l’Escala han quedat aparcats per interessos de partit i de persones? Han quedat esmicolats per l’ambició de poder? Això és pa per avui i gana per demà.
Tenim molt clar que el pacte que encara és vigent a l’Escala tenia com a prioritat l’interès general, i tenim ben present quin és el paper que li tocarà assumir a CiU en els propers dies, el d’oposició. El canvi de perspectiva no afectarà el tarannà del nostre partit, que si fins avui ha tingut una actitud clara, transparent, i comunicativa, mentre ha estat governant, seguirà treballant de la mateixa manera per l’Escala, quan la responsabilitat recaigui sobre uns altres.

*Article publicat al setmanari Empordà el 12 de juny de 2007.