La nostra societat cada vegada tendeix més a l’especialització en tots els camps, i evidentment també en la restauració. Per això cada vegada ens sobta menys que en un dinar ens ofereixin diferents tipus de pa, olis de diverses procedències, o que puguem triar entre sal Maldon, marina o mineral.
A l’hora d’escollir entre diverses variants d’un producte, tendim a escollir-los segons el seu origen, la seva procedència. Això es deu a una consciència superior, d’influència del territori en el producte, que tot sovint està reconegut per alguna Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Així doncs, entre diferents tipus de carns escollirem la que sigui de Girona; i a l’hora de comprar un pot d’anxoves, sabem que les de l’Escala ens ofereixen garantia de qualitat.
Històricament l’Escala també era terra de vins, ja se’n produïa en època de grecs i romans, però a finals del s. XIX la fil•loxera va truncar aquesta trajectòria. Aquesta plaga va fer que es perdéssin moltes vinyes, i encara que se’n varen replantar de resistents a aquest insecte per al consum familiar i es varen comercialitzar alguns excedents, la situació mai no va tornar a ser l’original. I és que molts afectats varen substituir aquest conreu per pins, que proporcionaven combustible en una època en què no existien ni l’electricitat ni el petroli, i que per altra banda demanava moltes menys atencions que la vinya. Posteriorment, el desenvolupament urbanístic va fer que es perdéssin encara més vinyes, perquè resultava molt més rentable la construcció d’habitatges, que la recol•lecció de raïms.
Avui, la nostra voluntat és recuperar el conreu de la vinya per aconseguir que l’Escala produeixi suficient vi per al seu consum. Un vi de taula de qualitat que serveixin els restaurants de la vila, un producte de casa amb el nom de la nostra terra. Volem recuperar aquesta tradició mil•lenària del nostre territori i adaptar-la a les necessitats d’avui en dia. Volem que la gent no només mengi a l’Escala, sinó que pugui regar els seus àpats amb el fruit d’aquesta terra, amb un producte digne i de qualitat, que porti a les seves arrels la substància de la història, i el sabor de la cultura.
Per tot això, ja fa un cert temps que estem elaborant un treball de camp per saber com portar a terme aquest projecte, com elaborar prou vi per poder abastir els diferents hotels i restaurants de l’Escala, on anualment es consumeixen més de dos milions d’ampolles.
Tot i que aquesta aposta l’ha de tirar endavant el sector privat, és important saber que comptarà amb tot el suport de l’Ajuntament, perquè els propietaris dels terrenys puguin replantar vinyes a les zones cremades l’estiu passat al massís del Montgrí; i algun celler, o cooperativa s’encarregui d’elaborar i distribuir aquest suc dels déus, que de ben segur esdevindrà un nou element de prestigi per la vila. Aquest és un projecte complex que en tot moment estarà recolzat pel nostre grup, que facilitarà que l’Ajuntament sigui l’impulsor i el subsidiari d’aquesta nova iniciativa escalenca.
*Article publicat al setmanari Empordà el 17 d'abril de 2007.
17 d’abril 2007
Subscriure's a:
Missatges (Atom)