02 de gener 2007

ORIENTEM L’ESCALA-EMPÚRIES

L’enquesta que fem als visitants del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, un espai que informa i educa al tothom qui ho vol sobre la història de la salaor, l’arrelament d’aquest procés a la població i el seu creixement paral·lel, corrobora una cosa que ja sabíem: la gran importància dels panells informatius, ja que esdevé una de les claus de les visites d’aquest centre.

Així doncs no ens ha d’estranyar que els elements més singulars del territori, acostumin a figurar en cartells de gran format a peu d’autopista, una via per la que cada dia circulen moltíssims vehicles, conduïts per visitants potencials. En la nostra demarcació, es destaquen amb pictogrames, clares representacions d’allò que volen anunciar, el Museu Dalí i la Universitat de Girona. Tot i que curiosament, aquest últim, no es tracta cap monument d’interès cultural, sinó educatiu.

Sorprenentment hi ha indicadors propers a la sortida d’Orriols, que assenyalen la sortida de l’Escala-Empúries, però no n’hi ha cap que destaqui la importància dels jaciments grecs i romans d’aquesta terra. Les excavacions serien fàcilment indicables amb el pictograma d’alguna columna, o la silueta de l’Esculapi. I per altra banda, amb més informació també hi hauria molts turistes que no es perdrien a Empúries buscant el municipi veí d’Empuriabrava, ni viceversa.

Així doncs, caldria aprofitar com a aparador una via que té un trànsit molt intens per atraure visitants al nucli turístic. Després la feina ja seria nostra, perquè un cop la gent s’hagués desplaçat fins a Empúries, acabés submergint-se en els altre atractius de l’Escala.

Hem sentit dir que el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a Empúries no creix en número de visitants com seria d’esperar pel creixement turístic de què es parla. Aquest fet es deu a la dura competència del turisme de ciutat, que compta amb altres al·licients com les ofertes lúdiques o el shopping, que sembla que en aquests moments la fan més atractiva.

Per mirar d’aturar aquest procés, des de l’Ajuntament de l’Escala promourem les instàncies necessàries per aconseguir una més completa promoció i senyalització dels jaciments i el nucli d’Empúres.

* Article publicat a Hora Nova el 26 de desembre de 2006

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord en que cal reivindicar que s'especifiqui millor la situació del jaciment d'Empúries, únic a les nostres contrades, i contribuir a que els possibles visitants no tinguin que fer quilometres en va per anar d'un lloc a l'altre fins arribar a l'Escala-Empúries.

Es clar que per una persona que ve de lluny no pugui discernir si el jaciment està a Castelló d'Empúries, a Empuriabrava o a l'Escala.

Per tant, recolzo la iniciativa de demanar al departament corresponent que en el indicadors de les autopistes i carreteres d'accés a la nostra vila, posin un pictograma senzill d'identificar per a tothom.

Selenite

Anònim ha dit...

Sé, que no és problema de l'ajuntament i, la meva, potser, és una impressió que s'allunya de la percepció de la resta del poble, però, amb els quatre hotels, antics, sense cap mena d'encant i desfassats que tenim al poble, com pretenem retenir aquests turistes?
Crec que l'ajuntament, hauria de mirar de captar alguna possible inversió en aquest sentit.
És clar que la costa està súper explotada i un bon hotel, el primer que ens reclamaria seria un bon espai a primera línea de mar i a dia d'avui és del tot impossible.
Però un gran hotel, de qualitat 4 o 5 estrelles, amb sales de convencións, podria atraure visitants tot l'any, el qual benefíciaria, no només el comerç, sino la resta d'infraestructures.
Ja sé que em direu, que és molt facil parlar i proposar, però sempre he estat convençut del que dic, fins al punt de que un dels meus somnis si mai em tocaba la EUROMILLONES, seria fer-lo jo aquest hotel.
Salut,
Òscar Ventura i Moriscot