18 de juny 2007

PA PER AVUI, GANA PER DEMÀ?

Enguany, el període que va de les eleccions a la constitució dels ajuntaments ens ha deparat moltes sorpreses. Anades i vingudes, neguits, ofertes, transaccions i pactes. A l’Alt Empordà n’hem vist de tots colors i Figueres, Castelló d’Empúries i Roses a aquestes alçades encara no s’han definit del tot.
De tota manera, les tendències que dibuixen ens fan pensar que s’esberlarà el principi en què governa la llista més votada.
El cas de Castelló d’Empúries, per exemple, serà objecte d’estudi de la comissió antitransfuguisme de què formo part. El punt de mira no es centra en la persona que abans de recollir l’acta de regidor, ha deixat les sigles amb les que es va presentar a les eleccions; sinó des de la perspectiva dels partits. Perquè la postura presa, encara que sigui legal, no és legítima. I amb aquest pas han incomplert el pacte antitransfuguisme entre partits.

Però aquest no és el cas de l’Escala, on sí que governarà la formació més votada. Encara que no les més votades, tal i com els vàrem oferir. Perquè tot i que vam manifestar la nostra predisposició a seguir endavant amb el pacte, encara no n’hem rebut cap resposta formal. En canvi, hem conegut de la mà dels mitjans de comunicació el pacte que el PSC pensa establir amb ERC, una entesa oberta a d’altres formacions.

Aquesta aliança ens genera un seguit de preguntes, de dubtes, per les postures que es varen prendre en campanya. En aquell moment el PSC va dir que defensava el pacte amb nosaltres, amb CiU. Potser perquè no pensava guanyar? Per altra banda la unió entre PSC i ERC és opaca, ja que no han fet públic quin programa han acordat tirar endavant, sobretot si tenim en compte que fins fa ben poc mantenien posicions antagòniques respecte a molts projectes: les ubicacions del pàrquing soterrat i la biblioteca; el PEMU del Nucli Antic, o la requalificació de l’illa de cases de la fàbrica de l’esperit (davant la benzinera). Em pregunto com ha quedat tot això si mantenien postures contràries? Aquests aspectes importants per l’interès general de l’Escala han quedat aparcats per interessos de partit i de persones? Han quedat esmicolats per l’ambició de poder? Això és pa per avui i gana per demà.
Tenim molt clar que el pacte que encara és vigent a l’Escala tenia com a prioritat l’interès general, i tenim ben present quin és el paper que li tocarà assumir a CiU en els propers dies, el d’oposició. El canvi de perspectiva no afectarà el tarannà del nostre partit, que si fins avui ha tingut una actitud clara, transparent, i comunicativa, mentre ha estat governant, seguirà treballant de la mateixa manera per l’Escala, quan la responsabilitat recaigui sobre uns altres.

*Article publicat al setmanari Empordà el 12 de juny de 2007.