02 de setembre 2007

Article de festa major

Els responsables del llibret de la festa major em van demanar un escrit en qualitat d'exalcalde per incloure en la publicació d'enguany. Per problemes tècnics, aquelles reflexions no s'han pogut incloure en la revista. Amb tot, he cregut convenient que es poguéssin llegir a través d'aquest bloc. L'article que hi havia preparat era el següent:

"Durant dotze anys, en qualitat d’alcalde, he signat un breu escrit introductori a aquest tradicional llibret de la Festa Major de l’Escala. Amb variants, el tema principal ha versat al voltant d’aquests dies festius, del significat que té pels escalencs, les novetats... i també l’agraïment a la comissió de la Festa Major que el 1995 va tornar a assumir amb entusiasme la responsabilitat d’organitzar cada edició. Aquests escrits sempre han tingut un component personal i indispensable, el d’engrescar a tothom a xalar i gaudir d’aquests dies en què la temporada turística comença tocar a la seva fi.

Enguany els responsables d’aquesta publicació també m’han demanat que faci una col•laboració, una aportació més o menys literària des de la meva condició d’exalcalde. Una petició que agraeixo i que en un principi no sé molt bé com enfocar. Després de donar-hi moltes voltes arribo a la conclusió que l’únic punt de vista que puc donar és el de la sinceritat.

En aquests moments el sentiment que m’absorbeix, que s’estén per tots els records d’aquesta llarga experiència és la gratitud. L’agraïment a tots i cadascun dels escalencs per aquests dotze anys en què he tingut el goig i l’honor de ser l’alcalde d’aquesta vila marinera. Més d’una dècada en què segur que hi ha hagut errors, descuits, falta de detalls de sensibilitat potser en alguns moments. Però el tarannà d’aquesta etapa sempre ha estat presidit per la bona voluntat, per un esperit d’entesa, de bona fe, potser. Pensant sempre en l’interès general, en el bé comú, que de vegades obliga a deixar de banda alguns interessos particulars pel bé del poble, i impossibilita l’acontentament del 100% dels implicats.

La darrera cita a les eleccions va canviar el panorama polític escalenc. Les anàlisis han estat moltes i variades, però sense detectar errors, simplement assumint que les circumstàncies canvien i que de vegades la ciutadania prefereix l’alternança.

Estic satisfet i orgullós de tot el que ha avançat l’Escala en els últims anys. I la veritat és que molta gent em para pel carrer i em fa aquesta mateixa reflexió –crec que sincerament–. La perspectiva en tot allò material és de creixement per l’estabilitat econòmica, la creació de riquesa, d’infraestructures, de serveis, el benestar econòmic... Però aquesta bona etapa també fa referència a tot allò intangible com poden ser la cultura, la identitat, o l’autoestima, entre d’altres. Una bona navegació que ha estat possible gràcies als escalencs, a la dinàmica social, que s’ha recolzat i potenciat des de l’Ajuntament.

Han estat dotze anys de govern per valors –un factor que personalment valoro molt–, en què l’ètica, l’honestedat, l’equitat, la justícia, o la igualtat, han afavorit les actituds de convivència, respecte, o integració de tots en un projecte comú.

Desconeixem què ens depara el futur, però sigui com sigui, i faci el que faci seguiré fidel i al servei d’aquest poble. Només em queda desitjar molta sort i encert als actuals governants, pel bé de l’Escala. Des del fons del meu cor moltíssimes gràcies a tots."