02 de gener 2007

FINS AQUÍ

Sempre hem volgut mantenir una entesa pacífica amb aquell regidor que va ser membre de l’equip de govern municipal, però que un dia va presentar la seva renúncia. Per això, hem procurat respondre amb silenci els seus atacs, per no donar-li un protagonisme excessiu, ni encendre més els ànims. Però després de comprovar que això no aconseguia calmar la situació, sinó que periòdicament apareixen nous articles amb crítiques destructives, i arguments esbiaixats, hem cregut necessari publicar una contesta.

M’agradaria fer una política ètica i no adreçar la resposta a una persona, sinó al representant d’un partit. Però aquesta tasca es complica quan aquest regidor va deixar de ser del Partit Popular a l’Escala, i va passar a ser regidor no adscrit i a formar part del Grup Mixt, espai que ocupen els representants polítics que han abandonat el partit amb el qual van entrar a formar part d’una institució. Així doncs, hem de puntualitzar que fins que no s’acabi el mandat, aquest senyor, de nom Vicenç Folgado, no representa el partit “Independent” (agrupació que no existeix a l’Ajuntament de l’Escala) i amb el que de vegades s’identifica, apropiant-se d’un segell que no és el seu.

Un cop fetes aquestes puntualitzacions, i per començar, m’agradaria parlar del projecte d’aparcament soterrat, l’últim objecte del seu atac. El seu emplaçament no és fruit de cap “dèria”, com acusa, ni és un tema que provoqui “alarma social”. Si bé és cert que alguns veïns han manifestat la seva preocupació per por que les obres puguin afectar els seus habitatges, també és veritat que hem mantingut reunions particulars amb alguns d’ells, per explicar-los que s’ha estudiat el terreny i s’ha vist una forma clara de portar a terme l’obra amb seguretat, sense que representi cap perjudici pels seus habitatges. A banda, hem previst que els accessos principals es facin des de l’avinguda Ave Maria i la plaça de l’Església, per minimitzar el trànsit al carrer Germans Masferrer. A més, el moviment de terres està previst fer-lo pel carrer de Santa Màxima, on hi ha menys cases antigues, està menys habitat (i per tant no provocarà tantes molèsties), i té un recorregut més curt. No hem de perdre de vista que som els primers que no volem que hi hagi cap tipus d’accident, ni d’imprevist. Cap govern no voldria trobar-se amb un esfondrament com el del “Carmel”, encara que estem parlant de dues obres absolutament diferents.

Un col·lectiu important i divers, com és la UBET, la Unió de Botiguers i Empresaris de l’Escala, s’ha manifestat a favor d’aquest projecte: un pàrquing soterrat a la plaça Nova, l’únic espai lliure del nucli antic que no té cap construcció al damunt. I no podem perdre de vista la consideració dels experts, dels urbanistes, que valoren molt positivament, com un luxe, que l’Escala disposi d’un espai lliure en forma de cunya que penetra en el nucli antic. Segons ells, els que més hi entenen, seria de bojos no aprofitar aquest enclavament.

En aquest projecte l’emplaçament és molt important, perquè la plaça Catalunya queda lluny d’un centre comercial tradicional; dels habitatges del litoral del nucli antic; de la plaça de l’Església i sobretot del centre neuràlgic de la Platja, on s’hi desenvolupen tota mena d’actes culturals i festius. Tocant de peus a terra, qui és que vol caminar anant carregat de paquets i de bosses? No voldríem tots tenir el cotxe davant la porta de casa? Doncs aquest és un cas semblant, on la distància és molt important.

L’aparcament no es vol fer en aquesta zona per “caprici”, sinó que hi ha un avantprojecte, diversos estudis, i arguments que ho recolzen. A més, em permeto de recordar que s’ha acordat consensuar un Pla Director d’Aparcaments de l’Escala, perquè a ningú no li quedi cap dubte que s’està fent allò que és correcte, i així, d’una vegada per, totes puguem despolititzar aquesta qüestió.

Ja per acabar diré que estem d’acord en un aspecte: cal aprofitar la superfície d’aquest aparcament. I ho farem! No pas per la forma de dir les coses, sinó perquè ja fa temps que està estudiat i proposat. La superfície d’aquest enclavament estratègic s’acabarà amb un espai públic, amb un parc infantil on hi puguin jugar els nens, bancs per reposar, i una pèrgola coberta que podrà aixoplugar els actes en cas de mal temps.

A banda de tot això, la construcció del pàrquing soterrat a la plaça Catalunya comportaria la destrucció dels arbres que hi ha, sense haver amortitzat la recent inversió que s’hi ha fet. A més, si es construïssin les 1075 places de què parla el regidor, no m’atreveixo a calcular quin any l’Ajuntament se’n podria començar a recuperar, perquè aquesta proposta ha estat llençada sense la reflexió, ni el seny que es mereix un poble com l’Escala. Ah! I recordeu la platja nova que demanava davant del seu hotel?

* Article publicat al Diari de Girona el 24 de desembre de 2006

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé.
M'heu sol·lucionat d'una tacada tots els dubtes que tenia sobre el tema.
Òscar Ventura i Moriscot

Anònim ha dit...

JO CREC QUE NO ES FA RES PER SOLUCIONAR EL VERITBLE PROBLEMA
DEL POBLE