21 de febrer 2007

UNA BADIA PER DESCOBRIR

Fa uns quants anys els municipis de la nostra badia, d’aquesta semilluna empordanesa, vàrem desenvolupar un projecte sota el títol “Descobreix la badia”. Aquesta iniciativa volia destacar per la seva oferta turística, cultural, paisatgística, nàutica, gastronòmica, i lúdica, que trobàvem repartida per aquest territori.
Com diu l’aforisme, “la unió fa la força”. Amb aquesta màxima, els municipis de Roses, Castelló d’Empúries, i l’Escala, vàrem sumar voluntats i esforços per desenvolupar aquest projecte. Per donar a conèixer arreu les meravelles de la nostra terra, sense renegar de la pertinença a la Costra Brava, però fugint d’alguns dels seus tòpics més negatius.
La iniciativa va ser ben acollida per la majoria d’experts en turisme, que defensaven la federació i homogeneïtzació de l’oferta dels diferents pobles.
L’individualisme sectorial, i una visió parcial i a curt termini, entre d’altres, varen minar la voluntat política de tirar endavant aquesta acció conjunta que es plantejava objectius a mig i llarg plaç. Perquè, inevitablement, els governants som sensibles, entre d’altres aspectes, a les inquietuds dels nostres conciutadans.
D’aquesta manera es va aturar una iniciativa que hauria pogut promocionar molt bé la badia i tots els seus atractius.
Al cap d’uns anys, amb la perspectiva i la serenor que ens proporciona el temps, segueixo pensant que aquella iniciativa era molt positiva per les nostres terres. Crec que caldria reprendre-la, aprenent del passat, i adaptant-nos a l’oferta i la demanda turístiques actuals. Una promoció federada a un territori a l’abast al voltant d’un producte ric i divers, encara que algú pugui arribar pensar que només beneficia al municipi que dóna nom a la nostra badia.
Federar, unir, sumar esforços representa oferir un producte més fort i potent, més atractiu, en definitiva. Per exemple, pel que fa a la nàutica podem oferir no només un port, sinó quatre: els de Roses, Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries i l’Escala. L’aspecte històric surt reforçat d’aquest matrimoni perquè ofereix múltiples possibilitats: Sant Pere de Rodes, la Ciutadella, el centre medieval de Castelló d’Empúries, o els jaciments grecs d’Empúries. L’oferta gastronòmica es multiplica si comptem els bons restaurants que trobem en el nostre territori, alguns d’ells de molta categoria. Les propostes mediambientals també creixen amb la unió: els aiguamolls, el parc natural del Cap de Creus, el massís del Montgrí, les Medes... No podem oblidar que un dels grans reclams del nostre territori té una àrea d’influència a nivell mundial: el Museu Dalí de Figueres. Els que busquen activitats noctàmbules també troben més varietat en les nits i discoteques dels diferents municipis.
Si com a clients ens agrada poder escollir entre una oferta bona i variada, és fàcil posar-nos en la ment dels nostres turistes en el moment d’escollir on passar unes merescudes vacances. Quina destinació triaríeu? Preferiríeu una proposta més minsa o optaríeu per una de més completa?
Si no teniu dubtes cal enfortir, fer créixer la proposta que oferim al món. “Descobreix la badia” va ser una nova iniciativa. Recuperem-la?

*Article publicat al setmanari Empordà, el 20 de febrer de 2007

2 comentaris:

RY ha dit...

Josep Maria,
He conegut belgues, francesos, italians i alemanys enamorats d'aquesta badia. Moltes vegades recorrent la comarca penso en la quantitat d'esglèsies romàniques disperses per la plana i el litoral i en la vida gens fàcil de qui les va edificar invocant a Sant Vicens, Sant Pere o Sant Mateu. Aquesta terra és un regal de Déu que no té res a envejar a la Toscana o a la Provença.

Josep Maria Guinart ha dit...

Tens raó RY, i t'haig de dir que em sento molt afortunat de viure i pertànyer a aquesta terra. No només és magnífica, sinó que en pocs quilòmetres hi pots trobar de tot, perquè a poques passes de distància conviuen les virtuts del mar i la muntanya.