24 d’abril 2007

"L'Escala de colors"

El 1999, quan amb el grup de CiU ens presentàvem a la reelecció, enfrontant-nos a una candidatura socialista molt forta, que volia recuperar el govern que els semblava que havien perdut per accident quatre anys enrere, vàrem utilitzar un missatge de campanya que deia “L’Escala ha passat del blanc i negre, a una escala de colors”. Amb aquesta frase preteníem recollir el canvi que havia sofert la vila amb el nostre mandat, i al mateix temps contrarestar l’eslògan del PSC, “Canviant l’Escala de valors”.

D’aquesta manera, el joc estava servit, i era senzill fer-se la pregunta irònica de si els valors de què parlaven els socialistes eren els cadastrals, els mateixos que els havien dut a la desfeta, a perdre el govern de l’Escala, quatre anys enrere.

Ara, passats vuit anys, resulta entre divertit i irònic, comprovar que el PSC plagia aquella idea dels colors de l’Escala, en el títol d’un llibre de l’actual cap de llista socialista, Estanislau Puig. El mateix autor explica que, “l’Escala ha deixat de ser en blanc i negre... per ser una vila de colors”.

No sabem si aquest és un comportament a la japonesa o a la italiana, societats on només es copien les millors idees; o si aquest títol està influït per la recent iniciativa municipal de pintar els fanals del Camí Ample de colors, que per cert, cada dia tenen més i més adeptes, fins al punt que ens veiem obligats a valorar si hem de pintar més enllumenat amb aquest estil.

Estem contents que al PSC li agradi la nostra idea, que la subscrigui. No tenim cap problema per compartir-la! És més, ens complau, ens afalaga, que el grup que té tres regidors a l’Ajuntament de l’Escala, la meitat dels de CiU, tingui les mateixes idees que nosaltres, i faci públic un elogi encobert, on es reconeix la bona gestió que hem fet en els últims temps, i que es reconeguin els colors que han aparegut a l’Escala, com la millora de qualitat que va suposar passar dels televisors en blanc i negre als de color.

No podem fer altra cosa que donar les gràcies pel compliment, per l’adhesió, pel reconeixement de la feina que hem fet fins ara, sobretot venint del grup que va darrera nostre en representació municipal. Però tot això no ens ve de nou perquè el mateix conseller Castells, en la conferència que va fer recentment a l’Escala, ja va reconèixer l’alt nivell de vida que hi ha al municipi, i en conseqüència de l’esforç; que fan, i han fet tots els escalencs, per aconseguir-ho. Un treball conjunt en què la gestió municipal que ha fet el nostre grup, CiU, com a mínim hi deu tenir alguna cosa a veure, no?

* Article publicat al Diari de Girona, el 24 d'abril.