10 d’octubre 2007

El conte de la rotonda

La setmana passada es van iniciar les obres de la segona rotonda de l’accés sud de l’Escala, un giratori molt més gran que el que va construir l’Ajuntament amb recursos propis el 1996. Una obra que es va portar a terme en mig any, només van passar sis mesos de la decisió a la inauguració. D’aquesta manera es va resoldre un accés de l’Escala i es va facilitar una via alternativa per arribar a Riells i Montgó, passant pel carrer Mallols. Una solució que també va esdevenir un revulsiu de l’ordenació de la zona industrial, una actuació estratègica per l’economia de l’Escala.

Un cop construïda aquella primera rotonda i després de debatre-ho molt, vàrem concloure que calia reformar l’encreuament entre la carretera de Torroella de Montgrí, al nord d’aquell giratori, i el ramal provinent de l’autopista que es resolia amb un pont i una corba pronunciada, elevada i perillosa. Vàrem creure convenient substituir-ho per una gran rotonda, que distribuís el trànsit en aquell encreuament de carreteres i permetés donar la benvinguda a la població. Un espai funcional i estètic, que pogués acollir una nova icona del municipi, com ho és la columna de mosaic d’en Roura a l’accés nord de la població. Una obra que fes possible l’alliberació d’una gran superfície de terreny, on s’hi poguessin fer nous aparcaments, o equipaments públics. Finalment aquest espai s’ha destinat a les noves escoles, que de moment encara estan en barracons.

En poc temps la Generalitat va entendre els arguments que teníem per demanar la construcció d’aquest nou giratori, els va acceptar i va iniciar el tràmit del projecte que havia dissenyat l’Ajuntament. A finals del 2003, quan el Tripartit va començar a governar a la Generalitat, la tramitació de l’obra ja estava molt avançada. Els germans Nadal, tant el Director General de Ports i Transports, com el Conseller, em van manifestar reiteradament el seu compromís d’executar aquesta obra de forma immediata. El projecte ja estava aprovat, dotat de pressupost i licitat, però els treballs no començaven mai.

Casualitats de la vida, quan només han passat uns mesos des que el PSC governa a l’Escala, han començat els treballs de la rotonda. Perquè tot tirés endavant només ha calgut esperar que passessin els mesos d’estiu, en què una població turística com la nostra no es pot permetre portar a terme una obra com aquesta.

Si us plau, que ningú no em malinterpreti. Tot plegat són casualitats: l’inici de l’obra, i la coincidència de color polític de l’Ajuntament de l’Escala i del departament de la Generalitat encarregat del treball.

Bé, les coses són com són, i ara només cal que l’obra, decidida, tramitada i obtinguda amb el compromís del nostre govern s’executi amb la màxima celeritat i qualitat, causant les mínimes molèsties possibles als escalencs i als nostres visitants.

I si parlem de projectes pendents i de futur, seria convenient parlar del desdoblament de l’accés nord del municipi, una obra que evitaria molt embussos, que ja estava licitada i adjudicada quan el govern va passar a mans del Tripartit; de la Ronda del Padró, que ja tenia el finançament adjudicat en el Pla d’Obres i Serveis del 2007 i que l’estat actual representa un perill permanent per als vianants. Abans de deixar el govern ja havíem preparat una solució provisional que no sabem perquè no s’ha portat a terme; o el parc de les Planasses, que té un compromís de compra i gestió mancomunada que ja havíem establert amb el Ministeri de Medi Ambient. Però potser caldrà deixar tots aquests temes per a més endavant.

*Article publicat al setmanari Empordà el 18 de setembre de 2007.