23 de novembre 2006

Una mica de Roine també per a l’Escala


He dut una vegada més el transvasament del Roine a la tribuna del Congrés, aprofitant el debat de l'aigua. Em pregunto, -i ho faig públic- per què mentre existeix una Europa humida, una Europa verda, on sobra l’aigua, hi ha partits que volen xuclar l’aigua d’una terra que no té aquest excés hídric? Mentre al nord del continent vessem aigua al mar, hi ha qui prefereix situar el transvasament al nord de l’Estat, on no es donen aquestes característiques.
De vegades hi ha temes que ens poden semblar llunyans, però que són més propers del que podem pensar, com ara aquest. Perquè el transvasament del Roine també solucionaria la problemàtica del Ter, que és l’encarregat de subministrar aigua a l’Escala, a través de la seva llera sota terra, o en superfície com el Rec del Molí o el Sinyana.
El Ter a mida que avança fins a la desembocadua a l'Estartit té un deficitari cabal ecològic per culpa del consum creixent i irracional de la gran capital, de Barcelona, de tota la conurbació (allò que els polítics en diuen el cinturó roig), per l’ús abusiu que es fa d'aquesta font de vida arran del creixement descontrolat tant de vivendes com de indústries. Un malbaratament, que neix en la manca de planificació del subministrament de l’aigua, i que es veu afavorit per l’orografia planera sobre tot al sud de la capital comptal.
Doncs bé, en nom del meu grup em vaig posicionar una vegada més en contra del transvasament de l’Ebre, i vaig insistir en la necessitat d'estudiar en profunditat la viabilitat del transvasament d’aigua del Roine, provinent de l’excedent d’aigua de l’Europa humida, l’aprofitament d’una aigua que inútilment es perd al mar, i que tanta falta faria a la part més seca de l’Estat Espanyol, sobretot a la conca mediterrània.
Si algú tingués curiositat per a conèixer la literalitat de la meva intervenció sempre la pot consultar a travès de la pàgina pública del Congrés, que és www.congreso.es.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sóc un gran seguidor de l'activitat parlamentària catalana i espanyola, a més de ser un motivat votant de CiU, i vaig tenir l'oportunitat de seguir en directe la seva intervenció al Congrés sobre el tema del transvasament. Conec també la posició de CiU entorn el tema de l'aigua, ja que a més de vostè, el portaveu del seu grup parlamentari a Madrid, Duran i Lleida, així ho ha expressat en repetides ocasions. Estic força d’acord amb la proposta que plantegeu, tot i que entenc que pugui despertar certs recels al Govern espanyol, ja que no ha de ser fàcil negociar un tema tan delicat com aquest amb França. Però això és un tema menor.

Malgrat això, també recolzo la idea ja que les altres alternatives em semblen força inconsistents. Per una banda, tenim al PP que proposa el transvasament de l’Ebre (no vull pensar malament, però venint del PP, últimament...), cosa que és totalment inaplicable ja que perjudicaria greument, no només el medi ambient, sinó també als conreus i pràctiques agràries que es donen en aquesta zona de Catalunya. Per altra banda, trobem la proposta de les desalinitzadores. Aspecte força delicat també ja que necessiten un estudi important sobre el impacte en el medi ambient. Tot i que, a més, implicarien més despeses per posar-les en marxa.

En resum, estic d’acord amb la vostra proposta ja que és la més viable de les que existeixen i desitjo que tiri endavant amb el recolzament del Govern espanyol.

P.D: Per cert, permetem felicitar-te per la decisió de establir platges i parcs infantils sense fum. Barcelona, el meu municipi, hauria d’aprendre d’aquestes i altres polítiques que s’apliquen a l’Escala. Enhorabona!