31 de juliol 2007

Sigui com sigui, Institut del peix

L’Institut Tecnològic del Peix ha estat un dels projectes innovadors que hem llençat en l’anterior mandat municipal. Una idea que projecta CiU l’Escala per la vila i que neix de la combinació de la tradició pesquera del poble i de l’aplicació de l’R+D+I en tots els àmbits. Un lloc de recerca aplicada al peix, entès com a fruit que s’extreu del mar, la investigació d’aquest producte pel consum humà, i d’altres derivats com les formes de conserva o de preparació. Una nova eina molt relacionada amb la vila sobretot si tenim en compte que la nostra població és coneguda internacionalment per la qualitat de la seva anxova.

Aquest és un camp en què encara cal seguir investigant i per això creiem convenient desenvolupar un projecte com aquest. Així vàrem començar a treballar-hi perquè crèiem fermament que representaria un pas endavant per l’Escala; perquè esdevindria un punt de referència, pel prestigi que li aportaria, per la feina científica que s’hi podria desenvolupar, o pels llocs de treball de nivell universitari que s’hi podrien crear, entre molts d’altres.

Per tot el benefici que aportaria a l’Escala vàrem començar a treballar en el projecte i vàrem endegar moltes gestions, contactes amb el ministeri i amb el sector. Vàrem fer un estudi comparat amb altres països o nacions, i vàrem redactar un esborrany del projecte que vàrem presentar a la Generalitat, a la Direcció General de Pesca al capdavant de la qual hi ha l’empordanès Martí Sans. La primera impressió que en va tenir aquest dirigent socialista va ser molt bona, li va semblar molt interessant. Em va dir que en tornaríem a parlar si el confirmaven en el càrrec després de les eleccions autonòmiques. I així ho vàrem fer. Vàrem esperar, vàrem continuar les converses, i quinze dies abans de la cita municipal a les urnes em va demanar que no digués res del projecte, que no mogués res... que en parlaríem just després del 27 de maig.

Però no va caldre esperar fins aquesta data, perquè abans dels comicis, en una visita a l’Escala el mateix Director General de Pesca va anunciar “Noves idees” del partit socialista. Però en realitat no es tractava de cap innovació, era el projecte de CiU, l’Institut Tecnològic del Peix, que temps enrere els havíem presentat.

Deixant de banda la sorpresa inicial, i tot paint un altre dels revessos de la política, volem estendre la mà al govern municipal perquè aquest projecte tiri endavant. Així doncs, tot i els mals jocs que per ètica professional no compartim, col·laborarem des del Congrés, i des de l’oposició municipal, per fer realitat aquesta iniciativa beneficiosa per l’Escala. Perquè no volem que aquesta nova infraestructura es converteixi en una promesa electoral buida, incompleta.

Així doncs, pel poble, per l’Escala, col·laboraré generosament aportant tota la feina i gestions fetes com a diputat al Congrés de Madrid, i establint totes aquelles que siguin necessàries. Perquè aquest és un projecte que transcendeix la vila, que té interès comarcal i nacional, i que de ben segur podria tenir repercussió a l’Estat i perquè no a Europa.