30 de desembre 2007

Centenari, Empúries i l’Empordà

Estem a les vigilies del 2008, un any que ha de ser important en la nova història d'Empúries. I dic nova, perquè en té una de vella, però també una altra de més recent que va recomençar l’any 1908, aviat farà cent anys. Com que som partíceps d'una convenció social molt difosa ens agrada commemorar els aniversaris que coincideixen amb els números rodons: 5, 25, 50, 100, 200... Més enllà de la lògica, o no, d’aquest fet és positiu aprofitar l’avinentesa per cridar l'atenció dels ciutadans i les administracions amb subvencions, projectes, obres, o infrastructres.
Sens dubte la celebració del centenari d’Empúries és important per l’Escala, per la doble comarca de l'Alt i el Baix Empordà que deu el seu nom a aquest enclavament, ja que el topònim deriva d'aquest port on varen desembarcar grecs i romans. Un aniversari que mereix ser reconegut a nivell nacional perquè, entre d'altres aspectes, Empúries va ser un referent identitari per Catalunya, i pels pensadors de la Renaixença.
Un dels esdeveniments més simbòlics que tindran lloc el 2008 serà el retorn de l’Esculapi a Empúries. Per fi es farà realitat la recuperació llargament reivindicada pel nostre poble i finalment compromesa pels darrers consellers de Cultura del govern de la Generalitat. La data prevista pel retorn l'escultura a casa és el 23 de març, després de realitzar un petit itinerari per Catalunya, un cop acabada la restauració de la figura i l'adhesió dels braços.
Falta poc més de tres mesos per la celebració d'aquest aniversari i desconeixem que hi hagi gaire activitat o dinamisme en la preparació d'actes pel centenari. Hom esperaria la celebració de congresos, debats tècnics i acadèmics, conferències d’experts, trobades d’exalumnes del cursos internacionals d’arquelogia d’Empúries, millora de certes instal·lacions o serveis (com la guia sonora o l'audiovisual), o actes polítics de reconeixement d'Empúries, per exemple.
Ens preocupa que el centenari no s'estigui gestionant correctament, una oportunitat magnífica perquè Catalunya i l'Estat mirin cap a Empúries, i se'n faci un nou descobriment. No només seria una llàstima desaprofitar aquesta ocasió, sinó també un error socioeconòmic. És evident que la iniciativa l'ha de prendre Empúries i els seus gestors, en aquest cas la Generalitat. Però l'Ajuntament no se'n pot desentendre i mirar cap a una altra banda, ha de pressionar i tibar la seva bona relació amb Empúries per aconseguir que l'impuls del centenari també afecti positivament la promoció de l'Escala, perquè apel·li directament al seu turisme cultural. Per Empúries i l'Escala aquesta és una gran oportunitat que no es pot deixar passar, i no estem segurs que se'n sigui prou conscient.

* Article publicat al setmanari Empordà el 18 de desembre de 2007.